Προτεινόμενοι προορισμοί

01.

Μονεμβασιά

Σπίτια από πέτρα, θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά αρχοντικά. Στην Πελοπόννησο, μια ζωντανή καστροπολιτεία του Μεσαίωνα, σαν παραμύθι.

Είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό. Η Μονεμβασιά, το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» ή το «πετρωμένο καράβι» του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που γεννήθηκε εδώ, σας φωνάζει για άμεση επιβίβαση για ένα ταξίδι στο χρόνο. Περιπλανηθείτε σε αυτόν τον μοναδικά συντηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στην Πελοπόννησο με τα θολωτά του σοκάκια, τις εκκλησιές και τα αρχοντικά. Βουτήξτε στις ονειρεμένες παραλίες και απολαύστε τις σύγχρονες ανέσεις, τις γεύσεις και το κρασί της. Την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες. Ανακαλύψτε την.

Αξίζει να δείτε στην Μονεμβάσια 

Βόλτα στο μεσαιωνικό κάστρο

Η πύλη του κάστρου άνοιξε, για να ανακαλύψετε τα μυστικά του βήμα βήμα. Πρώτη στάση: καφές στο κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης, στην Αγορά. Οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Μέση Οδό», οι Ενετοί «φόρο», οι Οθωμανοί «παζάρι». Τότε ήταν ο εμπορικός δρόμος. Τώρα τριγύρω βλέπετε καφέ, ταβερνάκια, καταστήματα. Από εδώ θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας στην Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, περνώντας κάτω από τους υποβλητικούς θόλους, τις «δρομικές».

Αφεθείτε στη μαγεία του ταξιδιού στα σοκάκια της. Περπατήστε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών. Κοιτάξτε ψηλά τα αρχοντικά της Πάνω Πόλης και από την κεντρική Τάπια τη θάλασσα να ησυχάζει. Καθώς το φως χάνεται και η σκιά της ιστορίας πέφτει στα σοκάκια, θα δείτε τα τείχη, όπως τα είδαν οι Ενετοί, οι Οθωμανοί και οι Βυζαντινοί χρόνια πριν. Και τότε θα νιώσετε και εσείς κάτοικος του κάστρου. Τo βράδυ απολαύστε παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες του κάστρου και ποτό στα καλόγουστα διακοσμημένα καφέ μπαρ.

Γευστικά ταξίδια στη Μονεμβασιά

Δοκιμάστε τα χειροποίητα ζυμαρικά της Μονεμβασιάς, που τα λένε γκόγκες, και τα σαΐτια, τις τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Θα είστε τυχεροί, αν γευτείτε το γλυκό κρασί Malvasia, την αυθεντική γεύση της Μονεμβασιάς και το νέκταρ της υψηλής κοινωνίας του Μεσαίωνα.

Παραμυθένια διαμονή

Οι boutique πέτρινοι ξενώνες της Μονεμβασιάς είναι ιδανικοί, για να γίνουν οι νύχτες και οι μέρες σας… μήνας του μέλιτος ή ιδανικό ρομαντικό καταφύγιο. Σουίτες με χαμάμ, βεράντες με βοτσαλωτά, αυλές με παλιά πηγάδια, θολωτά δωμάτια με ατμοσφαιρικό φωτισμό, χειροποίητα έπιπλα, αλλά και όλες οι σύγχρονες ανέσεις συνθέτουν το σκηνικό, για να πρωταγωνιστήσετε στο δικό σας συναρπαστικό παραμύθι με ιππότες και νεράιδες. Η Πελοπόννησος σάς υποδέχεται δείχνοντάς σας το παραμυθένιο της πρόσωπο!

Η Πάνω Πόλη 

Ανηφορίστε στην Πάνω Πόλη, για να θαυμάσετε τα αρχοντικά της ενετικής ελίτ. Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Μοιάζει με την Αγια-Σοφιά στην Πόλη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη Μονεμβασιά. Περάστε στο εσωτερικό της και υψώστε το βλέμμα: οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος. Συνεχίστε την ανάβαση. Από την ακρόπολη της μεσαιωνικής Πάνω Πόλης, όπου οι περιηγητές του 17ου αιώνα είδαν 500 καλοκτισμένα σπίτια, η θέα σε όλη την περιοχή είναι πανοραμική.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Μονεμβασιάς

Ταξίδι στο Βυζάντιο

Η βυζαντινή ιστορία είναι ζωντανή στην καστροπολιτεία. Είκοσι τέσσερις ναοί με βυζαντινά στοιχεία σώζονται σήμερα από τους σαράντα που υπήρχαν άλλοτε. Επισκεφθείτε τον Ελκόμενο Χριστό, τον παλιότερο ναό στην πλατεία της Κάτω Πόλης, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιοθέατα της καστροπολιτείας. Αν είστε λάτρης της βυζαντινής τέχνης, αξίζει να δείτε την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα στην Τάπια, την Παναγία την Κρητικιά (Μυρτιδιώτισσα) και τον Άγιο Νικόλαο.

Βουτιά στο μπλε της Μονεμβασιάς

Η μοναδική θαλασσινή πύλη της Μονεμβασιάς, το Πορτέλο, ανοίγει στη μέση του τείχους, για να κάνετε βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Η αίσθηση; Σαν να πηδάτε από την κουπαστή του πλοίου. Κολύμπι με φόντο τον γκρίζο βράχο και τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα που αναπαύονται στη ράχη του. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία διακοπών, με φόντο έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Λαογραφικά μουσεία

Ξεδιπλώστε την καθημερινή ζωή των κατοίκων στα χωριά της Μονεμβασιάς κατά τους περασμένους αιώνες, τους τρόπους βιοπορισμού, τα ήθη και τα έθιμα τους, στα δύο λαογραφικά μουσεία της περιοχής: στη Ρειχιά και στις Βελιές

Πηγή : discovergreece.com

 

02.

Σπήλαιο Διρού

Σ’ αρέσει να ανακαλύπτεις νέα μέρη; Γοητεύεσαι από τα φυσικά τοπία και την ιστορία του κάθε τόπου; Εάν θέλεις να απολαύσεις βαρκάδα στην κυριολεξία μέσα στην ιστορία, τότε μια επίσκεψη στο Σπήλαιο Διρού επιβάλλεται! Ένα από τα πιο μαγευτικά σπήλαια στην Ελλάδα σε περιμένει στη Μάνη για μια ξεχωριστή ξενάγηση.

Επισκεφθείτε το Σπήλαιο Διρού για μια μοναδική βαρκάδα ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες στη Μάνη.

Στο Σπήλαιο Διρού (Βλυχάδα και Αλεπότρυπα) σε περιμένουν στο Διρό, στα δυτικά παράλια της λακωνικής Μάνης για να σε ξεναγήσουν σε παρθένα τοπία με πλούσια ιστορία. Ένα πανέμορφο τοπίο με κατάλευκους σταλακτίτες, σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και κρυστάλλους θα σε εισάγει άμεσα στην «καλλιτεχνική» όψη της φύσης.

Πως θα πάω στο Σπήλαιο Διρού:

Το Σπήλαιο Διρού μπορείς να το επισκεφτείς ακολουθώντας την Ολυμπία Οδό προς Σπάρτη – Γύθειο. Από εκεί με κατεύθυνση την Αρεόπολη, θα στρίψεις για το Σπήλαιο Διρού. Εάν ταξιδεύεις από την Πελοπόννησο, θα ακολουθήσεις το δρόμο προς Καλαμάτα και Οίτυλο.

Σπήλαιο Διρού: Ένα κρυμμένο μυστικό μέσα στο βουνό

Στην περιοχή του Διρού υπάρχουν δύο σπήλαια, εκείνο της Βλυχάδας και της Αλεπότρπας. Το Σπήλαιο της Βλυχάδας ήταν αρκετά γνωστό από το 1900 στους κατοίκους της περιοχής, όμως κανείς δεν περίμενε τι αριστούργημα κρυβόταν στο εσωτερικό του έως το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφεί 14.700 μέτρα διαδρομών μέσα στο σπήλαιο με το μεγαλύτερο τμήμα του να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια των υδάτων.

Πως δημιουργήθηκε το σπήλαιο Διρού;

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων. Το μέγιστο βάθος του Σπηλαίου έχει εντοπιστεί εκτός της τουριστικής διαδρομής και φτάνει τα 80 μέτρα. Το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και το διαλύει, δημιουργεί κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα, τον διάκοσμο του σπηλαίου. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Μια ξεχωριστή βαρκάδα ανάμεσα σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες

Κατά τη είσοδο σου στο Σπήλαιο Διρού, τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας. Μικροί και μεγάλοι φορούν σωσίβια, ενώ χωρίζονται σε μικρές ομάδες για να μπουν στις βάρκες. Εκεί ο οδηγός- ξεναγός θα οδηγήσει στα μυστικά περάσματα του σπηλαίου εξηγώντας σου κάθε γωνιά του. Η βαρκάδα στο σπήλαιο δεν είναι μικρή (1.500 μέτρα) και σίγουρα δε θα σε απογοητεύσει. Θα έχεις την ευκαιρία να περάσεις σε βαθιά σημεία, να απολαύσεις τη διάσημη βροχή από σταλαγμίτες, την «κουρτίνα» του σπηλαίου, τη λίμνη των νεραϊδών, να δεις κάποια χέλια- κατοίκους του σπηλαίου και να μάθεις για τα ανεξερεύνητα κομμάτια του. Στο τέλος της διαδρομής, κατεβαίνεις από τη βάρκα, όμως η εξερεύνηση δε σταματά εδώ! Έχεις ακόμα να διανύσεις λίγα μέτρα (1.200 μέτρα) με τα πόδια για να απολαύσεις από ακόμα πιο κοντά το μεγαλείο που έφτιαξε η φύση!

Μπορεί η ξενάγηση σου να ξεκίνησε από ψηλά, όμως από το σπήλαιο Διρού θα βγεις δίπλα στη θάλασσα. Από εκεί μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να επισκεφτείς το μουσείο που βρίσκεται λίγο πιο πάνω φιλοξενώντας σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, να βουτήξεις στην παραλία του Διρού ή να απολαύσεις τις υπόλοιπες διακοπές σου στα γραφικά χωριά της Μάνης.

Ωράριο λειτουργίας: 09.00 – 19.30 (υψηλή περίοδος), 08.30 – 16.30 (χαμηλή περίοδος)

Εισιτήρια: 15 ευρώ /  10 ευρώ μειωμένο /  Ελεύθερη είσοδος σε νήπια 0-3 ετών, Άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) με την επίδειξη σχετικής ταυτότητας.

πηγή: itravelling.gr

03.

Λακωνική Μάνη

Καλοκαίρι ή φθινόπωρο στη Λακωνική Μάνη; Όποια εποχή και να διαλέξετε πιστέψτε µας θα σας γοητεύσει! Είναι ένας προορισμός έρωτας και εμείς σας αποκαλύπτουμε όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε!

Στη Μάνη µπορείς να δεις και να κάνεις πολλά! Ανάλογα µε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας χαράξτε τη δική σας «πορεία»!

  • Κάντε βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της Αρεόπολης, απολαύστε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα ταβερνάκια ή τα εστιατόρια ή αράξτε σε ένα από τα όµορφα µπαράκια για ποτό ή cocktails.
  • Επισκεφθείτε τα Σπήλαια Διρού (15΄ από την Αρεόπολη) που η φύση σµίλεψε µε ασύγκριτη τέχνη και υποµονή! Το σπήλαιο της Βλυχάδας θεωρείται από τα κορυφαία του κόσµου µε την ηλικία του να υπολογίζεται στα 2 µε 3 εκατοµµύρια χρόνια! Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγµίτες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, ενώ η διαδρομή και η ξενάγηση στο µμεγαλύτερο µέρος της (1.200 µ.) είναι λιμναία και γίνεται µε βάρκα.
  • Ακολουθήστε τη δυτική διαδροµή από την Αρεόπολη µέχρι το Πόρτο Κάγιο. Συνολικά είναι 38 χλµ. και θα κάνετε περίπου 50΄ µιας και ο δρόμος έχει στροφές. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο συχνά θα σταματάτε, καθώς θα συναντήσετε µμοναδικά τοπία, κολπίσκους απαράµιλλης οµορφιάς και γραφικά χωριουδάκια που αξίζει να βγείτε από τον κεντρικό δρόµο για να τα επισκεφθείτε.
  • Αντίστοιχα, στη διαδροµή από την ανατολική πλευρά της Αρεόπολης αξίζει να φτάσετε µέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού (30,5 χλµ. περ. 47΄). Εκτός από τα χωριά και τα επιβλητικά τοπία, θα συναντήσετε και τη δηµοφιλή παραλία του Κότρωνα. Γνωρίστε τις κορυφαίες παραλίες της Μάνης!
  • Κάντε ένα stop over στην πετρόκτιστη Βάθεια. Αν και είναι πολύ γνωστό χωριό και έχει αναπτυχθεί τουριστικά, η ατμόσφαιρα και η ενέργειά της δίνουν την αίσθηση μιας ερειπωμένης πόλης που ξεπήδησε από το παρελθόν και θα µμπορούσε να είναι σκηνικό ταινίας…

      Πρέπει να δείτε στη Μάνη
  • Την Αρεόπολη, την πατρίδα των Μαυροµιχαλαίων, αξίζει να επισκεφτείτε τον µητροπολιτικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών που δεσπόζει στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821 και χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ένα εµβληµατικό µνηµείο όχι µόνο για την Αρεόπολη αλλά για ολόκληρη τη Μάνη, κτίσµα της οικογένειας των Μαυροµιχαλαίων. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821 (η ηµεροµηνία έχει κηρυχθεί επίσηµη αργία στην περιοχή) οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη κήρυξαν την επανάσταση µετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωµανών κατακτητών.
  • Στην Αρεοπόλη επίσης, κάντε µια βόλτα στην πλατεία Αθανάτων όπου εκεί στέκει επιβλητικό το µεγαλοπρεπές άγαλµα του Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη και ο ναός του Αγίου Αθανασίου.
  • Κάντε µια βόλτα µέχρι το Οίτυλο (11χλµ. από την Αρεόπολη). Ο παραλιακός δρόµος του οικισµού είναι ιδανικός για βόλτα το απογευµατάκι µε πολλά καφέ στη µια πλευρά και τη θάλασσα στην άλλη για να δείτε το ηλιοβασίλεµα.
  • Μια περιήγηση αξίζει σίγουρα και στο Γύθειο (26 χλµ. από την Αρεόπολη). Μια µεγάλη παραλιακή τουριστική πόλη µε πολλές ψαροταβέρνες, καφέ και µπαρ. Χτισµένη και αυτή αµφιθεατρικά, αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της περιοχής, περισσότερο «ζωντανό» όσον αφορά τις πολλές επιλογές σε φαγητό, διασκέδαση και διαµονή.
  • Φτάστε στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Αν και είναι σχετικά δύσκολη η πρόσβαση και δεν έχει κάτι να κάνετε εκεί, αξίζει να πάτε µόνο και µόνο για να θαυµάσετε τον επιβλητικό φάρο και την ατµόσφαιρα του τοπίου!     
     Top secrets
  • Το Σπήλαιο Βατσινήδη. Αν και δεν θα το βρείτε ούτε θα το προσεγγίσετε εύκολα, το θέαµα θα σας ανταµείψει! Στον δρόµο από Αρεόπολη προς Καρδαµύλη, 100 µ. µετά την παραλία του Φονέα, αναζητήστε στα δεξιά µια πινακίδα «scuba diving» καθώς δεν υπάρχει κάποιο άλλο διακριτικό. Εκεί θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα κατεβείτε ένα δύσβατο µονοπάτι µέχρι το εξαιρετικής φυσικής οµορφιάς ενάλιο σπήλαιο. Χωρίζεται σε 2 µεγάλους θαλάµους µε λίµνες µε θαλασσινό νερό (αν είστε τολµηροί κάντε µια βουτιά) που συνδέονται µεταξύ τους µε διάδροµο. Στην πρώτη αίθουσα ένας φεγγίτης επιτρέπει την είσοδο των ακτίνων του ηλίου που αντανακλούν στα νερά και δηµιουργούν ένα παραµυθένιο τοπίο, ενώ στη δεύτερη ένας εντυπωσιακός σταλακτιτικός διάκοσµος συνθέτει ένα απόκοσµα όµορφο σκηνικό…
  • Όποια διαδροµή κι αν κάνετε, θα συναντήσετε κολπίσκους µε καταγάλανα νερά και παραλίες µε κάτασπρες πέτρες ή βότσαλα. Ακόµα κι αν ο καιρός δεν επιτρέπει µια βουτιά, αξίζει να σταµατήσετε για λίγο προκειµένου να τις θαυµάσετε και να βγάλετε µια φωτογραφία από ψηλά! Πιο εντυπωσιακή, η µαγευτική παραλία του Φονέα µε τον χαρακτηριστικό της βράχο που τη χωρίζει στα δύο.
  • Θαυµάστε το ηλιοβασίλεµα στο Λιµένι (5,4 χλµ. από την Αρεόπολη)! Η «βουτιά» του ήλιου στη θάλασσα και τα χρώµατα που γεµίζει ο ουρανός είναι µοναδική εικόνα…
  • Επισκεφθείτε το µοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας (24 χλµ. νότια της Αρεόπολης). Χτισµένο στην κορυφή ενός λόφου στη µια πλευρά του δεσπόζει µια απότοµη χαράδρα µε σχεδόν κατακόρυφη κλίση, ενώ στην άλλη απλώνεται µια κοιλάδα όπου χιλιάδες ελαιόδεντρα, εγκαταλειµµένα σχεδόν όλα, έχουν ενωθεί σε ένα σφιχταγκάλιασµα µε την άγρια φύση της περιοχής! Όσον αφορά την ιστορία της µονής σύµφωνα µε παραδόσεις και θρύλους µετρά 400 χρόνια ζωής και αφορµή για να χτιστεί έγινε η εικόνα της Θεοτόκου που βρέθηκε στο σηµείο.
   Smart Tips
  • Δοκιµάστε (και πάρτε µαζί σας) αυθεντικό µανιάτικο σύγκλινο όπως και λουκάνικο µε πορτοκάλι που φτιάχνεται εκεί. Πολύ ωραίες οι ελιές, θυµαρίσιο µέλι και βότανα.
  • Οι τιµές σε γενικές γραµµές ειδικά για περιοχή µε τουριστικό ενδιαφέρον είναι καλές προς οικονοµικές, τόσο στο φαγητό, το ποτό και τον καφέ όσο και στη διαµονή.
  • Στην Αρεόπολη θα φτάσετε σχετικά εύκολα. Ο δρόµος -ειδικά µέχρι τη Σπάρτη- είναι πολύ καλός, ενώ συνεχίζοντας στη Σπάρτης-Γυθείου, θα συναντήσετε περισσότερες στροφές.
  Must know
  • Αν και το φθινόπωρο είναι πολύ καλή εποχή για να γνωρίσετε τη Μάνη µακριά από τα τουριστικά πλήθη, έχετε στο µυαλό σας ότι µπορεί να βρείτε κλειστά κάποιες ταβέρνες ή µπαράκια.
  • Αν και το Πόρτο Κάγιο είναι πολύ γνωστό, οφείλω να οµολογήσω πως δεν βρήκα τον λόγο… Βέβαια υπάρχουν αρκετά περιποιηµένα µαγαζιά απέναντι από την παραλία που µπορεί πραγµατικά να είναι και ο λόγος για να φτάσεις µέχρι εκεί. Δυστυχώς, ο χρόνος ήταν λίγος και δεν πρόλαβα να τα δοκιµάσω.
  • Οι δρόµοι σε γενικές γραµµές είναι καλοί, αν και έχουν αρκετές στροφές. Στα περισσότερα σηµεία ενδιαφέροντος θα πάτε χωρίς ιδιαίτερο πρόβληµα. Αλλού θα χρειαστεί να µπείτε σε κακοτράχαλους δρόµους, αλλά και πάλι όχι κάτι υπερβολικό.

Πηγή: travelstyle.gr

04.

Μυστράς

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, πολύ κοντά στη Σπάρτη. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Ο σημαντικότερος τουριστικός πόλος έλξης στη Σπάρτη, συνδεδεμένος άρρηκτα με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφού εδώ στέφθηκε το 1448 o τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο από μνημεία φράγκικα, βυζαντινά και οθωμανικά, που διηγούνται με τη δική τους γλώσσα την ιστορία του Μυστρά. Πρώτοι διέγνωσαν τη σημαντική στρατηγική θέση του οι Φράγκοι και το 1249 ο ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος έχτισε στην κορυφή του ένα κάστρο, προσπαθώντας να εδραιώσει την εξουσία του στην ανατολική Πελοπόννησο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να το παραδώσει στους Βυζαντινούς.

Από τα μέσα του 14ου αιώνα ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως και βάση των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο. Το 1460 παραδόθηκε στους Τούρκους. Τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Μυστράς ήταν ακόμα κατοικημένος, η νέα πόλη της Σπάρτης, όμως, απορρόφησε τον πληθυσμό της ιστορικής καστροπολιτείας, η οποία τελικά ερήμωσε. Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο, αποκτάτε μια πρώτη εικόνα: οι οχυρώσεις διατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ οι τρούλοι των εκκλησιών και τα χαλάσματα των σπιτιών ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα κυπαρίσσια. Τα βυζαντινά καλντερίμια αυλακώνουν ακόμη τις πλαγιές του λόφου.

Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στη δεύτερη είσοδο, απ’ την οποία θα βρεθείτε στην Πάνω Χώρα, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα μνημεία (ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά πολεοδομικά επίπεδα: το οχυρωμένο κάστρο βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάνω και η Κάτω Χώρα). Όλα τα αξιοθέατα που αναφέρουμε βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Σε κοντινή απόσταση από το κάστρο και στο γειτονικό οικισμό Πικουλιάνικα θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ταβέρνες.